Det genuina Libanesiska köket
Den libanesiska maten har spritt sig över hela världen, och skärskilt i mellanöstern och Medelhavsområdet med hjälp av feniciska sjömän och händelsmän. En måltid är en viktig ritual och symbol för fred i den libanesiska livsstilen. I Libanon innebär det en verklig gärning av vänskap och fred om man delar "bröd och salt" tillsammans. Ur detta har ritualer, traditioner och en libanesiskgästfrihetstradition uppstått: bordet dukas omedelbart och gäster måste stanna och äta.
är en del av matkulturen från de asiatiska kustländerna i östra Medelhavet.
Libanesisk matlagning innehåller ett överflöd av fullkorn, frukt, grönsaker, stärkelse, färsk fisk och skaldjur.
Animaliskt fett är sparsamt förekommande, och fågel är betydligt mycket vanligare än rött kött.
När rött kött väl äts är det vanligtvis i form av lamm på kusten och getkött i bergsområdena.
Maträttern innehåller rikliga mängder vitlök och olivolja, ofta kryddat med citronsaft.
Kikärter är även det en viktigt del i den libaneiska matlagningen.
Kända välsmakande rätter inkluderar bl a:
- Baba Ghanouj, en röra gjord på grillad aubergine som används som dipp
- Falafel, små friterade färsbiffar gjorda av kryddade kikärter
- Shawarma, en smörgås med kött som har grillats på spett.
En viktig ingrediens i libanesiska rätter är Hummus, en blandning av kikärtspuré, sesampasta, citronsaft och vitlök som vanligtvis används som en dipp till pitabröd eller som pålägg.
En välkänd efterrätt är Baklava, som är ett bakverk bestående av filodegslager fyllda med nötter och genomdränkt med antingen sirap eller honung.